Quantcast
Channel: Vocabulari – RECURSOS PER A L'EDUCACIÓ ESPECIAL
Viewing all 24 articles
Browse latest View live

COMPRENSIÓ LECTORA: LES PARAULES INSTRUSES I LES VACANCES ESTIUENQUES

$
0
0

Us presentem una proposta molt potent per treballar la lectura, la comprensió lectora i el vocabulari de manera divertida a través d’un joc on s’hagin de descobrir les paraules intruses que s’han “colat” en un text i, un cop descobertes, mirar d’endevinar quina paraula seria la que aniria al seu lloc. Ho podeu fer amb qualsevol tipus de text. Nosaltres us presentem aquest inventat per nosaltres i molt adequat per treballar aquests primers dies d’escola.

 

El material consta de les següents activitats i nivells:

 

NIVELL A: text i graella on escriure totes les paraules (les paraules intruses que han trobat en el text i la paraula correcta que l’hauria de substituir)

NIVELL B: text (2 pàg.) i graella on ja hi ha escrites les paraules intruses (que cal donar un cop els alumnes han localitzt les paraules). Cal que al costat escriguin la paraula correcta.

SOLUCIONS: text (2 pàg.) amb les paraules instruses ja subratllades (per afavorir l’autoavaluació)

En aquest cas han de trobar 17 paraules intruses.

Es pot fer de manera individual però els lectors/es s’ho passaran millor si es fa de manera col·lectiva. Mentre es llegeix el text en veu alta qui trobi una paraula intrusa hagi de picar de mans. Qui serà el primer a descobrir-la? Quants alumnes picaran de mans? Només una premisa…no es pot picar la paraula si abans el company/a no l’ha llegit.

 

Així comença la nostra història…

Aquestes vacances d’estiu han sigut molt avorrides perquè m’ho he passat molt bé i he gaudit de totes les coses que he fet. Els matins he anat a un casal d’hivern on hi havia molts altres nens i nenes i un bon grup de bombers que ens han preparat moltes activitats perquè tots ens ho passéssim molt malament.
Hi he anat cada dia (de dilluns a divendres) durant tot el mes de novembre perquè els meus pares feien vacances durant l’agost i hem fet moltes activitats. Els dilluns fèiem manualitats, els dimarts piscina, els dimecres bicicleta, els dijous caminades per la zona del costat de l’escola i els diumenges jocs d’aigua (…)

Podeu accedir al material amb PDF del Drive clicant sobre les imatges (captures de pantalla de l’activitat): NIVELL A, NIVELL B I SOLUCIONS EN UN ÚNIC DOCUMENT.


LA DESCRIPCIÓ D’UNA CASTANYERA

$
0
0

Arriba la tardor i no sabem encara com ni amb qui podrem celebrar la Castanyada però les aules es tornaran a omplir dels colors de la tardor i la tradició segur que hi serà ben present. Ens haurem d’adaptar al moment actual però no per això deixarem de gaudir d’aquesta estació tan bonica i d’activitats vinculades a la realitat dels alumnes, a les festes i a la cultura popular.

Per aquest motiu us presentem LA DESCRIPCIÓ DE LA CASTANYERA. Una activitat pensada per escriure ONLINE sobre un document amb unes pautes molt concretes on els alumnes hauran de fixar-se molt bé amb les imatges i, al mateix temps, fer volar la seva imaginació i creativitat. Si ho preferiu, també us podeu descarregar el document i imprimir-lo.

Nosaltres l’hem aplicat a l’aula i als alumnes els ha encantat! Per donar suport a l’escriptura els hem preparat un llistat de paraules que els serviran com a diccionari i revisió del text i els permetran enriquir el seu vocabulari: moniatos, escumadora, estufa, mocador, pedaç, davantal… (ens hem adonat que la majoria d’alumnes desconeixia el significat de la paraula escumadora i ens ha permès veure la diferència amb el que ells/es anomenaven colador). 

EXEMPLES D’ACTIVITATS D’AMPLIACIÓ:

  • Subratllar les paraules de la descripció que coincideixen amb la llista de verificació.
  • Ordenar les paraules de la llista per odre alfabètic i tornar a escriure el llistat ben ordenat tal i com apareixerien al diccionari.
  • Ordenar les paraules segons el nombre de síl·labes.
  • Inventar frases amb les paraules de la llista…

Un munt de possibilitats al vostre abast que farà les delícies dels alumnes de la vostra aula. 

DESCÀRREGA GRATUÏTA DEL DOCUMENT PER TREBALLAR AMB ELS ALUMNES

Ens encantaria rebre les vostres opinions i comentaris sobretot si us descarregueu el material i l’apliqueu amb els vostres alumnes o fills/es ja que compartim els documents de forma totalment altruista i el vostre feedback és el que ens anima a seguir endavant! Malgrat tot…les estacions i el temps segueix endavant. BONA TARDOR!

JOC PER L’APRENENTATGE DE LA LLENGUA CASTELLANA

$
0
0

David Berengueras, un mestre de l’Escola Lluçanès de Prats de Lluçanès, ha creat un joc per aprofundir en l’aprenentatge de la llengua oral i el vocabulari en llengua castellana.

Es titula “Tira el Dado” i segons explica el mateix autor, es juga en diversos grups de pocs alumnes. Dins de cada grup cada alumne pot tenir diferents rols (portaveu, tirador de dau i lector que és qui llegeix les preguntes). Si els grups són més grans de tres es pot afegir l’actor que serà l’encarregar de fer les proves.

Hi ha tot tipus de proves. Veureu que hi ha paraules en català i, per tant, quan caiguin en aquestes caselles, hauran de traduir la paraula en castellà per seguir tirant. També hi ha caselles amb el signe ?? que es tracta d’una pregunta (la pot pensar el mestre o que se les facin entre grups) i d’altres caselles que hi ha un llapis que és una prova de dibuix on, abans de 40 segons, cal endevinar el dibuix del nen del seu grup.

Si el grup ho va encertant tot, ha d’anar tirant (màxim 3 tirades). Si falla per el torn.

PER DESCARREGAR-LO EN FORMAT PDF podeu clicar sobre la imatge del tauler de joc que acompanya aquest article.

Es tracta d’una activitat bastant TRANSVERSAL ja que els alumnes han de cantar, imitar, dibuixar, fer preguntes, expressar-se de manera fluïda, practicar els camps semàntics…

Segons en David pot ser molt útil per Cicle Inicial, Cicle Mitjà i es podria adaptar per EI5 (molt pautat i llegit pel mestre/a).

Ell ho ha aplicat a l’aula de 1r i realment ha sigut un èxit.

MOTES GRÀCIES DAVID PER PERMETRE COMPARTIR-LO EN AQUEST BLOC i FELICITATS!

FEM TRENCACLOSQUES CONFEGINT PARAULES DE TARDOR

$
0
0

A les portes de la castanyada, us presento un material d’elaboració pròpia l’objectiu del qual és confegir paraules de tardor amb un element motivador afegit: l’elaboració d’un trencaclosques ja que, quan s’acaba de confegir la paraula per mitjà de les seves grafies, apareix la imatge corresponent.

En aquest cas, es basa amb l’estació de la tardor però que la idea es pot adaptar a altres temes o centres d’interès que es treballin a l’aula.

El recurs consta de 20 imatges ideal per treballar racons de lectura o per jugar a l’aula. Us recomano plastificar-les i retallar-les per les línies verticals,  guardar-les en una capseta ben bonica i… ja està! A gaudir-ne! Fins i tot, també es pot treballar l’escriptura de paraules fent que, un cop acabada l’activitat, s’hagin d’escriure les paraules resultants dins d’una graella de seguiment on hi hagi el dibuix i, al costat, l’espai per escriure la paraula corresponent. 

El material és senzill d’elaborar i el resultat…un material motivador que combina la motricitat fina, la lectura, la consciència fonològica, el coneixement del medi i, fins i tot, l’escriptura.

Les imatges poden anar acompanyades d’un llistat de paraules que els mateixos alumnes van acolorint a mesura que van confegint i llegint les paraules de manera que pot servir com activitat prèvia per lletrejar paraules, preparar dictats, escriure frases, fer rodolins…

20161020_093153_hdr 20161020_093217_hdr 20161020_093251_hdr 20161020_093403_hdr

DESCÀRREGA DELS TRENCACLOSQUES DE TARDOR:

Viewing all 24 articles
Browse latest View live