Quantcast
Channel: Vocabulari – RECURSOS PER A L'EDUCACIÓ ESPECIAL
Viewing all 24 articles
Browse latest View live

VOCABULARI, DITES I ABECEDARI DE NADAL

$
0
0

IRENE COROMINA tutora de l’aula d’acollida de l’Institut Montsacopa d’Olot i autora del material “Abecedari de la tardor” publicat en aquest mateix bloc, vol compartir amb tots nosaltres un nou material que ella mateixa ha elaborat per treballar VOCABULARI RELACIONAT AMB EL NADAL i algunes dites nadalenques.

Moltes gràcies Irene, segur que ens serà molt útil per treballar el vocalbulari, la lectura, la comprensió i l’escriptura ara que s’acosten les festes de Nadal.

La IRENE també ha volgut compartir amb nosaltres un ABECEDARI DE NADAL; la mateixa autora comenta el següent: “La veritat és que m’ha costat molt poder trobar paraules, tot i que he fet un abecedari complert, hi ha paraules que no comencen amb la lletra que tocaria, per això he marcat tot l’alfabet en vermell“. T’agraeixo moltíssim l’esforç Irene, sens dubte, un excel·lent material!

Trobareu tot aquest material al seu bloc de l’aula d’acollida i altres recursos interessants com dues presentacions multimèdia sobre el Nadal: les figures del pessebre i les tradicions nadalenques:

http://acollidamontsacopa.blogspot.com.es/

ESPEREM ELS VOSTRES COMENTARIS!


FEM TRENCACLOSQUES CONFEGINT PARAULES DE TARDOR

$
0
0

castanyeraA les portes de la castanyada, us presento un material d’elaboració pròpia l’objectiu del qual és confegir paraules de tardor amb un element motivador afegit: l’elaboració d’un trencaclosques ja que, quan s’acaba de confegir la paraula per mitjà de les seves grafies, apareix la imatge corresponent.

En aquest cas, es basa amb l’estació de la tardor però que la idea es pot adaptar a altres temes o centres d’interès que es treballin a l’aula.

ventEl recurs consta de 20 imatges ideal per treballar racons de lectura o per jugar a l’aula. Us recomano plastificar-les i retallar-les per les línies verticals,  guardar-les en una capseta ben bonica i… ja està! A gaudir-ne! Fins i tot, també es pot treballar l’escriptura de paraules fent que, un cop acabada l’activitat, s’hagin d’escriure les paraules resultants dins d’una graella de seguiment on hi hagi el dibuix i, al costat, l’espai per escriure la paraula corresponent.

El material és senzill d’elaborar i el resultat…un material motivador que combina la motricitat fina, la lectura, la consciència fonològica, el coneixement del medi i, fins i tot, l’escriptura.

PEDRO ANTONIO FABREGA coordinador d’informàtica i mestre d’Educació Especial de l’escola Agnès Armengol de Sabadell ha creat nous trencaclosques de tardor que també ha volgut compartir amb nosaltres:

Si us animeu a crear nous materials amb altres temes diferents, compartiu-los i així ens ajudarem mútuament! Ens voleu donar a conèixer la vostra opinió? Qualsevol comentari és molt benvingut!!! Gràcies!

CONFEGIM PARAULES AMB MODEL AUTOCORRECTIU

$
0
0

confegir paraulesAl fantàstic bloc educatiu “UN POLSIM DE SAL” he trobat una idea molt interessant per treballar la consciència fonològica i, en aquest cas, confegir paraules a partir d’un model.

El que més m’ha agradat d’aquest recurs ha estat la senzillesa dels materials, la seva fàcil adaptació a l’aula, la possibilitat d’utilitzar-los com a racó de treball, la possibilitat de treballar amb dues grafies diferents i, finalment, la incorporació de l’autocorrecció per part dels alumnes. Us animo a llegir l’article complert al bloc “UN POLSIM DE SAL” clicant AQUÍ.

A partir d’aquesta idea, he decidit crear un material específic per treballar seguint la confegir paraules1metodologia que es defineix en el bloc. Es tracta d’un seguit de cartrons de treball amb una imatge, el seu nom amb dos tipus de lletra i l’espai on confegir la paraula. Seguint les orientacions i imatges del bloc UN POLSIM DE SAL. D’aquesta manera es pot plastificar i utilitzar-lo confegint el nom amb lletres mòbils. En aquest cas, he utilitzar dibuixos i paraules que contenen el dígraf “LL” ja que l’he adaptat a les necessitats dels meus alumnes. Tot  així, es pot utilitzar amb molts d’altres noms i imatges. Espero que us agradi i us sigui útil.

SÍLVIA SÀNCHEZ, a partir de la plantilla inicial, ha utilitzat el mateix recurs per treballar i confegir paraules amb la lletra G. Moltes gràcies Sílvia! Aquí en teniu el resultat:

IOLANDA CRUEL també ha elaborat nous materials a partir de la plantilla. En aquest cas, per treballar paraules amb la lletra M.

DRETS D’AUTORIA: LES IMATGES QUE ACOMPANYEN AQUEST ARTICLE ESTAN EXTRETES DEL BLOC “UN POLSIM DE SAL“. La Lluna, la seva autora, n’ha permès la compartició en aquest article.

NOUS MATERIALS PER TREBALLAR LA CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

$
0
0

És impressionant veure com entre tots/es estem fent nostre el lema d’aquest bloc: COMPARTIR ÉS CONSTRUIR.

Aquesta vegada, l’ALBA O., gran col·ladora d’aquest espai, m’ha fet arribar un material per compartir on els alumnes poden escriure la paraula corresponent a unes determinades imatges classificades en centres d’interès (escola, fruites, joguines i Nadal) o bé poden retallar les lletres i enganxar-les per confeccionar ells mateixos les paraules dels dibuixos.


Descàrrega del material de l’Alba en format .PDF clicant AQUÍ.

L’Alba també ha volgut compartir una presentació PowerPoint per treballar el reconeixement de lletres on els alumnes han de discriminar les grafies d’entre un seguit de símbols i dibuixos.

Moltes gràcies de nou, Alba, i a tots aquells professinals que, de manera desinteressada, aporteu el vostre granet de sorra a engrandir aquest bloc compartint els vostres materials!

L’AVIÓ DE LES PARAULES: UN RECURS PER MILLORAR LA FLUÏDESA LECTORA

$
0
0

avio paraules1Seguint l’exemple de L’ASCENSOR DE LES SÍL·LABES, els alumnes de P5 de l’escola han creat ells mateixos un material que l’hem anomenat “L’AVIÓ DE LES PARAULES”.

Amb cola, colors i cartolina han creat un material que els servirà per treballar la fluïdesa en la lectura de paraules a casa. Cada setmana s’emporten un llistat de paraules diferent que abans els ha preparat la mestra i així practiquen la lectura de manera divertida fent que l’avió hagi de pujar de baix cap a dalt a mesura que es vagin llegint correctament cadascuna de les paraules.

Avio paraules

Per veure’n el funcionament podeu recuperar els articles sobre l’ascensor de les síl·labes que vaig publicar fa temps en aquest mateix bloc:

TREBALL SISTEMÀTIC DE VOCABULARI A L’AULA

$
0
0

LÀMINES DE VOCABULARI AL BLOC “AULA PT”

Hem creat una nova pàgina al bloc que porta per nom “VOCABULARI”. En ella hi podreu trobar propostes, materials, idees, enllaços, recursos…relacionats amb el treball sistemàtic del treball de lèxic necessari per adquirir una bona comprensió lectora i desenvolupar la consciència fonològica i, en conseqüència, millorar la fluïdesa lectora.

Però…

  • Com podem incloure el treball de vocabulari específic dins l’aula?
  • Què signifiquen els BITS DE VOCABULARI?
  • Com es poden aplicar els “bits” i les “flashcards” a l’aula?
  • On podem trobar idees, recursos i materials per desenvolupar l’ampliació de vocabulari entre els alumnes?

Totes aquestes respostes les podeu trobar a l’article escrit per la CRISTINA SOTOCA clicant AQUÍ o clicant a la pàgina “VOCABULARI” d’aquest mateix bloc.

  • Teniu noves idees per treballar el vocabulari a l’escola? Les voleu compartir amb nosaltres? Coneixeu nous enllaços i materials per treballar aquesta part tan important d ela llengua? Podeu contactar amb nosaltres per correu electrònic (blocrecursosee@gmail.com) o escrivint un COMENTARI.

Seguim compartint i aprenent conjuntament!

LLEGIM, COMPRENEM I ESCRIVIM: LES VACANCES D’ESTIU

$
0
0

Estem a les portes d’un nou curs escolar i, per començar a treballar la lectura i l’escriptura amb els alumnes, què millor que utilitzar els records de les vacances d’estiu.

Amb aquest objectiu hem creat una activitat d’elaboració pròpia on els alumnes desenvolupen diferents estratègies:

  • La fluïdesa i la comprensió lectora.
  • L’elaboració d’hipòtesis abans, durant i després de la lectura.
  • Les famílies de paraules.
  • La comprensió lectora d’un text narratiu.
  • El record de fets passats i l’estructuració d’un discurs oral.
  • L’organització i estructura d’un text escrit.

L’activitat proposada consta de tres parts:

  1. Tres textos inventats amb el suport d’imatges que descriuen tres maneres diferents de passar les vacances: a la muntanya, a casa fent allò que més ens agrada o a la platja. Gràcies a les imatges els alumnes poden activar coneixements previs i fer hipòtesis. En cadascun dels textos hi manquen paraules que, en un primer moment, l’alumne haurà de deduir.
  2. Un conjunt de paraules que l’alumne ha d’entendre i saber col·locar dins del text corresponent comprovant les hipòtesis inicials sobre el lèxic que ell/a havia deduït en la lectura dels tres textos. Segons el camp semàntic l’alumne haurà de descobrir a quin text pertany.
  3. Una part més oberta on l’alumne pot escriure allò que ha fet durant les vacances després d’explicar i estructurar el seu discurs a nivell oral.

Esperem que us agradi la proposta i, si l’utilitzeu amb els alumnes o l’adapteu segons les necessitats, ens feu arribar la vostra opinió escrivint el vostre comentari.

Us enllacem una altra activitat de comprensió lectora per treballar amb alumnes de Cicle Inicial relacionada amb les vacances d’estiu i publicada en aquest mateix a l’inici del curs anterior (2013-2014):

VEIG, VEIG…ORIENTACIONS I ACTIVITATS PER UTILITZAR LES LÀMINES DE LLENGUATGE

$
0
0

làmina veig veigveig veigYOLANDA CRUEL BIOSCA, gran col·labora d’aquest bloc ens escriu:  “Ja saps com m’agrada enriquir-me de la feina que fan els companys i també com m’agrada compartir el material que elaboro.”

 

“Amb les làmines de Orientación Andújar que l’altre dia vam publicar al facebook, jo ja havia elaborat un material. Us el passo per a veure si pot ser útil”.

Moltes gràcies Yolanda, segur que ens serà molt útil. Gràcies també per seguir compartint i elaborant materials tan útils com els que teniu a continuació:

  1. Instruccions i activitats per utilitzar les làmines de dibuixos.
  2. Làmines de dibuixos del bloc Orientación Andújar.
  3. Graelles de comprensió de frases seguint el joc del “Veig Veig” utilitzant les làmines: fitxes d’afirmacions.


EL COCODRIL MENJA PARAULES I LA MÀQUINA DE FER PARAULES

$
0
0

Hola!

Us presentem el cocodril menja paraules i a la màquina de fer paraules. Què deuen fer tots dos junts?

IMG_20141009_212926

Cocodril menja paraules

IMG_20141009_213234

Màquina de les paraules.

Doncs són els eixos d’una sèrie d’activitats que podeu treballar amb els vostres alumnes de P4, P5, fins i tot de 1er de Primària.

 Es tracta d’un seguit de dinàmiques i jocs per:

  • Treballar la relació fonema-grafema
  • Adonar-se que el llenguatge escrit és una manera de representar la realitat
  • Relacionar i reflexionar sobre com mateixes lletres poden produir paraules diferents (consciència fonològica)
  • Aprendre vocabulari
  • Treballar el significat de les paraules
  • Iniciar-se en la lectura.

Així com d’altres aspectes com la representació de la realitat per mitjà de gràfiques, probabilitat, més que, menys que…

Us animem a veure la descripció complerta i utilitzar el material per tal de comentar-nos què tal ha anat, necessitem feedback! :) Per veure les instruccions,  el material com el de la imatge que teniu a continuació, els daus i tot allò que necessiteu per crear el vostre propi recurs cliqueu AQUÍ. Us el podreu descarregar des del Google Drive.

paraules dibuix

Material elaborat per Cristina Sotoca per al Bloc de Recursos per l’Educació Especial. Inspirat en: http://mrsosterman.blogspot.ca/2011/11/shake-of-day.html i en http://www.icanteachmychild.com/feed-the-alphabet-monster/

 

ADAPTACIÓ DE MATERIAL DE CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA AMB SUPORT DIGITAL (TIC o PDI)

$
0
0

Ens fa especial il·lusió presentar-vos l’adaptació del material que ha elaborat PEDRO ANTONIO FABREGA de l’escola Agnès Armengol de Sabadell a partir del programa “Scratch

En Pedro va decidir adaptar el material sobre consciència fonològica i rimes elaborat per Cristina Sotoca i compartit des d’aquest mateix bloc per tal de poder-lo fer servir amb l’ordinador de manera individual o bé amb la PDI.

material digital pedro

Les activitats, elaborades amb suport informàtic, funcionen de la següent manera: clicant sobre la bandera verda l’activitat es posa en funcionament i clicant sobre el rectangle blau de la part superior esquerra l’activitat es veu en pantalla gran.

rimes pedroClicant sobre el següent enllaç o sobre les imatges trobareu tots les propostes agrupades i podreu accedir a les diferents activitats:

http://scratch.mit.edu/studios/514681/

El suport amb colors ajudarà als alumnes amb més dificultats.

Al seu bloc hi podreu trobar aquests i altres materials i activitats elaborats a la seva escola al “Taller de creació de materials 2014″. Podeu accedir-hi clicant al següent enllaç:
http://blocs.xtec.cat/pfabreg3/xvi-taller-de-creacio-de-material-dnee-juny-2014/

Val molt la pena donar-hi un cop d’ull, de ben segur que trobareu material interessant per aplicar a les vostres aules i, el fet de ser digital, conté una motivació afegida per l’alumnat.

Moltes gràcies Pedro per la gran feina realitzada, per nombrar sempre la font dels teus materials i per elaborar exercicis tan motivadors pels nostres alumnes. Però…el que es més important, és que els comparteixis amb tots nosaltres. Felicitats!

VEIG, VEIG…ATENCIÓ, LECTURA, COMPRENSIÓ, ESCRIPTURA I VOCABULARI

$
0
0

Després de l’èxit que va tenir entre els alumnes de Cicle Inicial el material “VEIG, VEIG” de Yolanda Cruel compartit en aquest bloc (cliqueu AQUÍ per accedir-hi) hem decidit adaptar-lo per crear un nou recurs utilitzant com a suport unes làmines d’imatges trobades a la web: http://aimeetv.blogspot.nl/2008/11/alle-praatplaten-op-een-rij.html

Una de les làmines utilitzades com a suport

ticL’objectiu principal del recurs és descobrir si uns determiants objectes es troben dins de les làmines on hi ha un munt de detalls diferents. Així doncs, es treballa l’atenció de manera que, si la paraula que han llegit es troba dins del dibuix, han d’encerclar-la i escriure al seu costat el símbol corresponent. Al mateix temps es practica la lectura i la comprensió lectora i l’adquisició de vocabulari.

Però…després de practicar amb paraules escrites per la mestra…per què no aprofitar algunes de les làmines fent que siguin els mateixos alumnes qui escriguin paraules que estiguin o no en el dibuix? I després…no us semblaria interessant que els altres companys/es realitzin l’activitat que els altres els han preparat? D’aquesta manera també es treballa l’escriptura.

A continuació podeu visualitzar les diferents activitats que hem preparat pels alumnes (les primeres làmines són de lectura i comprensió i, les últimes, d’escriptura):

ATENCIÓ! Per poder-vos descarregar i/o imprimir el document podeu clicar AQUÍ i accedir al GOOGLE DRIVE. En aquesta ocasió el document el trobareu en format word per tal de poder-lo adaptar segons les necessitats dels vostres alumnes.

Mostra del treball realitzat per una alumna de primer:

Variant: es poden utilitzar les làmines per treballar la consciència fonològica fent que els alumens hagin de buscar paraules que comencin, continguin o acabin per una lletra o síl·laba determinada.

LES CAMES DE LA VELLA QUARESMA: UN BON RECURS PER TREBALLAR EL LÈXIC I LA COMPRENSIÓ LECTORA

$
0
0

Il·lustració de Sandra Maya (by Coloraines)

Després de la dibauxa del Carnestoltes arriba la Vella Quaresma i, a l’escola, podem aprofitar aquesta figura per reforçar la lectura, la comprensió i el vocabulari.

Us en mostrem un exemple amb dos nivells de dificultat segons la competència lectora de l’alumnat: lectura de frases amb lletra lligada i lectura de paraules amb lletra majúscula.

Es parteix d’una imatge de la Vella Quaresma sense les seves cames que hem adaptat amb la numeració de l’1 al 7 i, tot seguit, la imatge de les seves set cames (totes elles ben diferents) col·locades de manera desordenada.

IMAG1479

Alumna de 1r de l’Escola Lluçanès acabant l’activitat de la Vella Quaresma després de llegir, pintar i enganxar per ordre les cames.

L’objectiu és que l’alumne llegeixi la definició o el nom del calçat i col·loqui cada cama en la seva posició correcta. En el cas de la lectura de frases cal retallar i enganxar cada cama al lloc corresponent segons la seva descripció Fins i tot els hi podem donar el material en blanc i negre i fer que els alumnes pintin el calçat segons les consignes donades. En la lectura de paraules, (nivell més fàcil) cal relacionar amb fletxes el nom de cada calçat (patí, espardenya, xancleta, sabatilla, bamba, esclop i sabata de taló) amb el número corresponent.

Una bona manera de treballar la lectura basada en un centre d’interès. I vosaltres…què en penseu?

Podeu visualitzar el material des del Calaméo i, si us interessa, us el podeu descarregar (respectant sempre els drets d’autor) del Google Drive clicant AQUÍ.

Font de la imatge original de la Vella Quaresma que acompanya aquest article i amb la qual s’ha elaborat i adaptat el material: https://www.pinterest.com/pin/73465037643539239/ (Il·lustració de Sandra Maya; Coloraines)

ACTIVITAT COMPLEMENTÀRIA: I…com ja sabeu que tenim preferència per activitats relacionades amb la CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA, hem elaborat una activitat complementària on els alumnes, abans de relacionar i ordenar les cames, han de descobrir el nom del calçat de la Vella Quaresma desxifrant els jeroglífics que els hem preparat: trobant la inicial de cada imatge els sortirà la paraula que hauran d’escriure sobre la línia de punts 1.ESPARDENYA, 2. PATÍ, 3.BAMBA, 4.ESCLOP, 5.SABATA, 6.XANCLETA i 7. SABATILLA.

La podeu visualitzar tot seguit i, si us interessa, també us la podeu descarregar del Google Drive clicant AQUÍ.

NOUS MATERIALS PER CONFEGIR I LLEGIR A EDUCACIÓ INFANTIL

$
0
0

MONTSERRAT ARNÓ, seguidora d’aquest bloc i mestra d’Educació Infantil a l’escola “Antònia Simó i Arnó” d’Almacelles (Lleida), ens ha fet arribar un material elaborat per ella mateixa i que ella utilitza per Educació Infantil.

  1. MATERIAL PER CONFEGIR: l’objectiu és que els alumnes confegeixen la paraula amb lletres. Si el material es plastifica es poden utilitzar lletres de l’abecedari enganxades amb velcro i així convertir-se en un recurs d’aula molt útil per utilitzar en els racons de llenguatge.


DESCÀRREGA DIRECTA DEL MATERIAL DE CONFEGIR (GOOGLE DRIVE)

  • MATERIAL DE LECTURA: la Montserrat comenta que els seus alumnes col·loquen una pinça de roba a la paraula correcta que, tant pot estar a la dreta com a l’esquerra.

Es tracta d’un material visualment molt atractiu, senzill i que pot resultar molt útil per treballar amb els nostres alumnes sobretot en l’etapa d’inici de la lectura i l’escriptura.

La mateixa autora ens ha fet arribar la PLANTILLA EN FORMAT WORD per tal de que nosaltres mateixos/es ens puguem elaborar el nostre propi material de confegir amb el vocabulari i les paraules que considerem més adequades. Si elaboreu nou material partint de la plantilla de la Montserrat, podeu compartir-lo amb nosaltres enviant-lo per correu electrònic.

Moltes gràcies per compartir Montserrat!

LES PARAULES SECRETES: UNA ACTIVITAT CREATIVA QUE PERSEGUEIX DIVERSOS OBJECTIUS DE LLENGUA

$
0
0

Avui volem compartir una activitat que hem aplicat al grup de 5è de l’Escola Lluçanès amb molt bon resultat i que hem titulat: LES PARAULES SECRETES.

  OBJECTIUS:

  • Motivar els alumnes i incentivar les ganes d’aprendre i cercar paraules noves.
  • Crear un vincle afectiu entre els companys/es de la mateixa aula i de tota l’escola potenciant el treball cooperatiu.
  • Fer extensiu l’aprenentatge a l’aula a la resta d’aules de l’escola.
  • Cercar paraules al diccionari i relacionar paraula-definitició.
  • Utilitzar correctament les TIC per buscar imatges representatives de certes paraules.
  • Incrementar el diccionari lèxic de cada alumne.
  • Aprendre a jugar amb les paraules: buscar diftongs i/o dígrafs, separar-les per síl·labes, classificar-les seguint l’ordre alfabètic…
  • Crear un diagrama de barres amb dades objectives.
  • Inventar narracions amb algunes de les paraules treballades que tinguin coherència i cohesió.
  • Crear sopes de lletres i mots encreuats.
  • Escriure rodolins amb paraules treballades (…)

PROCEDIMENT:

  1. Els alumnes han de portar a l’escola la seva paraula preferida (el criteri comú és que ha de sortir al diccionari). La consigna és que no poden dir a la resta de companys de l’escola quina és la paraula que han triat (només se la poden dir entre ells)
  2. Escriuen la seva paraula en una cartolina, la pinten, la decoren i la retallen. Enganxen a sota una graella de votacions.
  1. Busquen el significat de la seva paraula al diccionari i l’escriuen a l’ordinador. Acompanyen la graella i la paraula amb la definició i un dibuix que han buscat a l’ordinador i que és representatiu de la paraula que han buscat.
  2. Enganxen les paraules en un lloc visible de l’escola i creen un mural.
  3. Informen a la resta d’alumnes de l’escola de la tasca que han realitzat i se’ls demana que cadascun d’ells voti en secret tres de les paraules que més els agradin posant una creu a la graella corresponent.
  4. Es fa el càlcul de les creuetes i s’estableix un rànquing de paraules preferides. Ningú guanya ni perd. Totes les paraules són vàlides.

ACTIVITATS POSTERIORS:

Jugar amb les paraules que ells mateixos han escollit: jugar a buscar-ne els diftongs i els hiats, classificar-les seguint l’ordre alfabètic, crear sopes de lletres o mots encreuats, elaborar gràfics de barres amb les paraules mes votades, associar definicions-paraules, escriure narracions, rodolins o frases amb algunes de les paraules…. (veure objectius).

Les imatges que acompanyen aquest article són fotografies del treball elaborat pels alumnes de cinquè de l’Escola Lluçanès de Prats de Lluçanès realitzades durant el transcurs de les votacions. Paraules escollides pels alumnes: il·luminar, iguana, catalisme, abstracte, acció, cors, amor, felicitat, margarida, saborós, hiena, animals, videojocs i agència.

Us animem a provar-ho amb els vostres alumnes i a compartir l’experiència a través d’un COMENTARI.

SOPA SIL·LÀBICA DE TARDOR

$
0
0

Fa un temps, en aquest bloc, vam estar publicant un seguit d’activitats utilitzant el recurs de les “SOPES SIL·LÀBIQUES“, sopes de lletres on cal buscar les síl·labes d’unes determinades paraules i encerclar els cops de veu de cada imatge del mateix color.

Un cop “caçades” les síl·labes cal escriure-les bé dins dels requadres corresponents i acabar escrivint la paraula sencera sota de cada dibuix. D’aquesta manera es treballa la lectura, la comprensió i l’escriptura.

Us presentem una nova SOPA SIL·LÀBICA aprofitant que estem a plena tardor. Així doncs…també treballem el vocabulari.

sopa sopa1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Us animeu a provar-ho? És una bona activitat per treballar a grups de lectura!

Clicant sobre una de les imatges (captures de pantalla del material) podreu accedir a tot el document.

Exemple de resolució de l’activitat:

sopa3Bona tardor a tots i totes!


EL TREN DE LES PARAULES

$
0
0

Us presentem un recurs molt útil per treballar la lectura de paraules a partir de les seves síl·labes tot confegint el seu nom.

Es tracta de treballar a partir d’una plantilla: un tren amb quatre vagons que nosaltres hem ampliat a Din-A-3, l’hem retallat i l’hem plastificat per tal de tenir una bona base on poder treballar diferents continguts.

Juntament amb la plantilla (dibuix del tren) hem creat també diferents cartronets amb paraules i imatges. En aquest cas el nostre objectiu era treballar les paraules de tres síl·labes.

Hem utilitzat “velcro” per poder fer que el material sigui més manipulable de manera que l’objectiu és que els alumnes busquin un dibuix, el col·loquin a la màquina del tren i, posteriorment, busquin i enganxin les diferents síl·labes, una a cada vagó. D’aquesta manera també es potencia el treball de la lectura sil·làbica.

Hem creat aquest material per treballar amb un grup d’alumnes que encara no tenen assolida la lectura de paraules i, d’aquesta manera, els ajudem a llegir tot separant bé les paraules i acabar llegint la paraula global tot associant-la amb el dibuix.

Es tracta d’un material obert i flexible que permet treballar tant paraules curtes com paraules de fins a 4 síl·labes o, fins i tot, adaptar-lo per tal de poder treballar la lectura de frases (una paraula a cada vagó).

Ens agrada molt perquè permet atendre la diversitat tot adaptant els objectius de treball a les necessitats dels alumnes. Pot ser un bon recurs per utilitzar en petit grup (reforç de lectura) i/o a través de racons de llenguatge preparant també fitxes d’autocorrecció.

Us compartim la PLANTILLA DEL TREN (que aconsellem ampliar i plastificar a A3) i els cartronets amb les síl·labes i les paraules de 3 síl·labes i us animem a adaptar el material per tal d’ampliar les possibilitats d’aquest recurs i compartir-lo amb nosaltres si creeu cartrons amb paraules de menys o més síl·labes o si l’adapteu per confegir frases. Ho podeu compartir al correu: blocrecursosee@gmail.com. Ho anirem compartint posant el vostre nom a través d’aquest article. COMPTEM AMB LA VOSTRA COL·LABORACIÓ! (COMPARTIR ÉS CONSTRUIR!)

Marta Vegas Aulina també ha volgut col·laborar compartint amb nosaltres els cartronets amb imatges (format word) amb paraules de 4 síl·labes:

LECTURA DE PARAULES DE TARDOR

$
0
0

Seguim preparant nou material per treballar la lectorescriptura relacionada amb l’estació de la tardor per tal de fer-la més significativa. Al bloc trobareu molts recursos i activitats relacionats amb aquest tema (només cal que escriviu la paraula “tardor” al buscador de la banda lateral dreta) però un recurs que ens agrada molt i que dóna molt bons resultats és el següent:

Es traca d’un joc de lectura de discriminació de paraules que permet treballar a través de racons de treball, en petit grup…la lectura de paraules, l’atenció i l’adquisició de nou vocabulari centrat en un centre d’interès. Només cal seleccionar la paraula que està ben escrita a partir d’una agulla d’estendre i veure si ho han fet correctament per mitjà de l’autocorrecció (girant el cartronet).

El fet que estigui en diferents formats de lletra permet l’adaptació a les diferents necessitats dels nostres alumnes.

Us el podeu descarregar en el següent enllaç:

LECTURA DE PARAULES DE TARDOR

Al bloc trobareu el mateix recurs adaptat a altres centres d’interès: l’hivern, la quaresma i el Carnaval…

LA CASTANYERA: LLEGEIX, PINTA I CONTESTA LES PREGUNTES

$
0
0

Us presentem una idea! 

Es tracta d’un nou recurs per motivar els alumnes a llegir i comprendre un text aprofitant la proximitat de la festa de la Castanyada. 

Hem preparat tres textos on una Castanyera que hem anomenat Mariona es presenta a tots els nens i nenes i comenta tot allò que fa i descriu com va vestida. A mesura que van llegint han d’anar pintant la seva roba segons com la descriu. D’aquesta manera es comprova la comprensió dels alumnes.

Un cop llegit el text i la castanyera està pintada poden contestar unes preguntes que els permetran descobrir si han entès correctament tot allò que la Mariona els ha explicat.

Per tal d’atendre millor la diversitat que trobem a les nostres aules, hem preparat la mateixa activitat amb tres nivells de dificultat segons la complexitat del text i les preguntes (llargada i contingut) i el tipus de lletra (lligada, pal i imprempta). D’aquesta manera tots treballen segons el mateix objectiu però satisfent les necessitats concretes de cada nen/a adaptant l’activitat al seu nivell de fluïdesa lectora.

DESCÀRREGA DELS RECURSOS (SEGONS COMPLEXITAT I TIPUS DE LLETRA)

Una bona manera de celebrar la festa de la Castanyada a l’escola relacionant els continguts d’aula amb el centre d’interès d’aquesta festa tant arrelada al nostre territori i que tant agrada als nostres alumnes.

Si utilitzeu aquest recurs…ens agradarà molt conèixer la vostra opinó.

PARAULES D’HIVERN

$
0
0

Quina sorpresa més agradable!

La Laura Tascón, mestra d’EE a l’escola de Callús ha adaptat l’activitat de LECTURES DE PARAULES DE TARDOR publicada fa poc al bloc i ha creat un material per treballar la LECTURA DE PARAULES D’HIVERN escollint vocabulari títpic de l’estació i de les festes de Nadal.

Podeu accedir a l’enllaç de descàrrega del material (DRIVE DEL BLOC) clicant sobre alguna les imatges que companyen aquest article (captures de pantalla d’una part material de la Laura).

La Laura també ens ha comentat que la font que ha utilitzat per fer les targetes es diu “HelloTeacher” i que la va descarregar de la pàgina “TeachersPayTeachers” de forma gratuïta (tot i que cal registrar-se). Gràcies Laura per totes aquestes aportacions i per ajudar-nos a fer créixer aquest bloc i els materials i recursos que compartim!

El material funciona de la mateixa manera que la LECTURA DE PARAULES DE TARDOR.

SEGUIM COMPARTINT I CONSTRUIR JUNTS/ES!

LECTURA, VOCABULARI I RAONAMENT AMB LES DISFRESSES DE CARNAVAL

$
0
0

Hem elaborat un recurs per treballar la lectura de paraules relaciones amb el Carnaval i les Disfresses.

Es tracta que llegeixin les paraules que estan relacionades amb una determinada disfressa numerada de l’1 al 3 i que relacionin aquesta paraula amb el número corresponent escrivint al seu costat la xifra que li correspongui.

Hi haurà paraules molt evidents però d’altres en què hauran de fer servir la lògica i el raonament com, per exemple, rèptil, pantans o cargolada (relacionades amb el cocordril).

Us oferim dues versions de la mateixa activitat en què proposem als alumnes que ells mateixos escriguin les paraules de manera que els seus companys/es les hagin de relacionar amb el personatge corresponent.

Us animeu a utilitzar-lo? Ens voleu explicar com us ha funcionat? Heu fet una nova activitat basant-vos amb el mateix model i ens la voleu fer arribar? Estarem encantades de rebre el vostre feedback.

(CLICANT SOBRE LES IMATGES PODREU ACCEDIR AL DOCUMENT PDF DE L’ACTIVITAT SITUAT AL DRIVE)

Viewing all 24 articles
Browse latest View live